Despre orientarea si consilierea profesionala

Comentariile sunt închise pentru Despre orientarea si consilierea profesionala

Orientarea este un serviciu pentru sustinerea dezvoltarii scolare, formative si profesionale. Scopul sau este de a propune unele parcursuri care pot fi de ajutor in procesul de luare de decizii autonome cu privire la proiectul personal si profesional al fiecaruia.

Acest proces nu se opreste la perioada scolii sau la inceput de cariera, ci trebuie sa fie un proces continuu, pe toata durata vietii. Intr-o societate caracterizata tot mai des de imprevizibil trebuie sa invatam sa facem fata eventualelor evenimente neprevazute si sa tinem cont de faptul ca piata actuala a muncii se schimba rapid si permanent si ca este fundamental sa tii pasul cu aceste schimbari.

Serviciile de orientare profesionala in Italia sunt de competenta regionala. Fiecare Regiune le organizeaza in mod autonom, delegandu-le, de obicei, fiecarui Judet. Principalele institutii publice care ofera servicii de orientare la nivel de teritoriu sunt:

  • Agentiile pentru ocuparea fortei de munca (Centri per l’Impiego – CpI)
  • Isi desfasoara activitatea la nivel judetean si reprezinta punctul de reper public pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, pentru cine doreste sa isi schimbe locul de munca, pentru intreprinderile care cauta personal, pentru cei care doresc sa urmeze un parcurs de formare si pentru cei care au nevoie de consiliere in orientare;
  • Ofera urmatoarele servicii: primire si informare, auto-consultare, orientare, promovarea pregatirilor, intalnirea ofertelor si cererilor de munca si preselectii, laboratoare de cautare activa a unui loc de munca, plasarea persoanelor cu dizabilitati;
  • Centrele municipale de orientare in cautarea unui loc de munca (CILO/COL)
  • Isi desfasoara activitatea la nivel municipal si ofera servicii de primire si informare cu privire la tematicile referitoare la piata muncii si orientarea de gradul al doilea, individuala si/sau de grup;
  • Informagiovani (Informarea tineretului)
  • Sunt structuri la nivel municipal sau judetean care ofera un serviciu gratuit de informare adresat tinerilor;
  • Furnizeaza informatii utile pentru propria alegere formativa sau profesionala (oferte de munca, concursuri publice, stagii, pregatiri, Universitate, burse de studiu, scoli) dar si de alta natura (timp liber, evenimente, activitati de voluntariat etc.).

Serviciile de orientare pot fi oferite si de institutiile private: agentii de leasing de personal, institutii de formare, cooperative sociale, fundatii, Onlus, sindicate si asociatii.

Pentru cei care doresc sa devina antreprenori sau pentru noii antreprenori, serviciile de orientare, informare, formare, consiliere si asistenta in procesul de demarare a activitatii economice sunt oferite de Camerele de comert.

Internetul este un alt instrument foarte util in ceea ce priveste orientarea: exista, de fapt, anumite site-uri care ofera informatii utile cu privire la alegerea parcursurilor formative si profesionale: www.euroguidance.it; www.isfol.it/orientaonline.it ; www.jobtel.it.