Cauta in site
Ce greseli sa evitam in redactarea unui CV
- CUM TREBUIE SA FIE REDACTAT UN CV
CV-ul este “biletul de vizita” al persoanei care se afla in cautarea unui loc de munca. Un CV de calitate trebuie sa fie:
- Clar, ordonat, cu paragrafe evidentiate si fraze cu caracter aldin;
- Precis, corect, fara greseli de ortografie sau gramatica;
- Usor de inteles, succint, care sa incurajeze citirea si sa atraga atentia, direct, in prima persoana;
- Personalizat in functie de intreprinderea/institutia careia se adreseaza candidatul si in functie de postul oferit;
- Formatat in mod simplu si clar, ajutand cititorul sa gaseasca in mod rapid informatiile pe care le cauta si subliniind informatiile care vrem sa le noteze la prima vedere.
- CE TREBUIE SA CONTINA
- Informatii personale: pozitionati informatiile de contact in partea de sus stanga a paginii: nume si prenume, adresa (resedinta/domiciliu), numar de telefon si/sau celular, adresa e-mail.
- Experienta profesionala. In cazul primei angajari se recomanda ca formarea sa fie trecuta in prim-plan, iar in celelate cazuri experienta profesionala trebuie indicata in prima parte a CV-ului.
- Experiente formative. Indicati titlurile cursurilor de formare si specializare: formare profesionala, specializari si cursuri, dar si certificate, autorizari sau atestate.
- Titlu de studiu: formarea universitara (titlurile dobandite si data de obtinere, titlul lucrarii de licenta si profesorul) si diploma de bacalaureat (titlu, institut, data obtinerii si nota).
- Competente lingvistice si informatice. Se vor indica competentele la nivel mediu, limbile straine si cunostinta programelor de informatica.
- Activitati extraprofesionale si interese.
- Sectiunea “Altele”: se vor indica toate informatiile care nu reintra in categoriile precedente, atat personale cat si profesionale, care imbogatesc CV-ul.
- Nu uitati sa autorizati tratamentul datelor cu caracter personal in conformitate cu decretul de lege 196/03.
- CE NU TREBUIE FACUT IN REDACTAREA UNUI CV
- Nu va incredeti prea mult in corectorul ortografic electronic.
- Nu va candidati pentru locuri de munca pentru care nu aveti calificarea adecvata.
- Nu povestiti prea multe.
- Nu folositi un limbaj prea tehnic, aulic sau colocvial.
- Nu trimiteti acelasi CV (sau scrisoare de intentie) pentru orice oferta.
- Nu mintiti. Daca ati avut parte de o experienta negativa, este preferabil sa o omiteti decat sa indicati lucruri false.
- Nu exagerati cu creativitatea. CV-ul trebuie sa aiba un aspect sobru si profesional, sa fie printat pe hartie alba, cu caractere negre si in format usor de citit.
- Nu indicati experientele irelevante.
- Nu indicati o adresa e-mail neprofesionala. Adresa e-mail trebuie sa fie reprezentativa si usor de asociat cu proprietarul ei.
- Nu indicati informatii despre viata privata, doar in cazul in care sunt cerute in anunt.
- Nu atasati o poza nepotrivita.
- Nu trimiteti CV-ul in bloc. Personalizati intotdeauna candidaturile pe care le trimiteti.
- Nu trimiteti CV-ul utilizand mai multe canale (personal, prin e-mail, fax, posta). Cel care va primi CV-ul de mai multe ori va avea impresia ca sunteti nepoliticos sau nesigur.
- CE FORMAT SA ALEGETI
- Daca va adresati unei intreprinderi locale de mici dimensiuni este preferabil un format traditional si simplu, care sa evidentieze parcursul si obiectivele personale in mod simplu.
- Daca candidatura este adresata unei intreprinderi de mari dimensiuni sau daca doriti sa aveti o experienta in strainatate, se recomanda un format european: CV-ul Europass iti permite sa subliniezi (chiar si direct in limba straina de destinatie) competentele relationale, organizatorice, artistice dobandite de-a lungul istoriei voastre formative si profesionale.