CE ESTE ORIENTAREA DE GRUP?

Comentariile sunt închise pentru CE ESTE ORIENTAREA DE GRUP?

Orientarea scolara si profesionala este deosebit de importanta in prezent, deoarece fiecare persoana incearca sa-si gaseasca propria cale in cadrul unui singur parcurs profesional, care deseori implica perioade de munca conventionale, invatamant, formare, activitate pe cont propriu si, cateodata, somaj.

In prezent, modelele de orientare sunt numeroase si nu sunt intotdeauna denumite si stabilite in acelasi fel de catre autori si cercetatori. Unele studii au complicat campul de actiune al orientarii, dar in acelasi timp au contribuit la imbunatatirea acestuia, deoarece au favorizat intalnirea intre profesionisti diferiti.

Una dintre metodele de orientare este orientarea de grup.

Orientarea de grup a adultilor implica un parcurs de minim 30 de ore standard cu scopul de a favoriza sedimentarea informatiilor si elaborarea personala a elementelor in joc. Aceasta metoda nu este intotdeauna luata in considerare pentru depasirea somajului: in prezent, se prefera in continuare formele de interventie individuala.

Grupul de orientare poate avea unele functii importante: completarea unei cercetari individuale initiale, nu intotdeauna exhaustiva, de rezolvare a problemei si, in acelasi timp, de suport in cadrul reinserarii pe piata muncii.

Plus valoarea metodei este oferita de catre grup. Acesta reprezinta un spatiu organizat care permite obtinerea informatiilor, meditarea, reelaborarea si intalnirea cu alte persoane care infrunta dificultati asemanatoare. Asadar, orientarea de grup este deosebit de eficace pentru a reduce problemele si frica de somaj impartasind aspectele critice, dar si pentru a intari decizia si angajamentul fiecarei persoane de a depasi in mod pozitiv aceasta situatie.

Benficiarii orientarii de grup: femeile interesate sa se reinsereze pe piata muncii, somerii, muncitorii in mobilitate, detinutii la sfarsitul pedepsei.

Obiectivele orientarii de grup:

  • Dezvoltarea propriilor capacitati si sentimente de interpretare a situatiei
  • Reinterpretarea propriilor experiente in functie de evolutia personala si a mediului inconjurator
  • Obtinerea de informatii
  • Obtinerea de noi comportamente utile pentru rezolvarea problemei somajului.

Plus valoarea adusa de orientarea de grup:

La incheierea parcursului de orientare, persoana se poate astepta in mod realistic sa fie capabila de urmatoarele:

  • Analizarea diferitelor elemente care determina situatia critica in care se gaseste
  • Reinterpretarea propriei imagini de sine sau a unor carateristici importante ale propriei identitati sociale, in raport cu schimbarile produse de situatie
  • Angajamentul de a avea un comportament concret pentru rezolvarea propriei probleme.