Ce este consilierul?

Comentariile sunt închise pentru Ce este consilierul?

COUNSELLING: instrument care acorda suport “personal” in depasirea momentelor critice.

Activitatea de counselling este o forma de ajutor (a nu se confunda cu psihoterapia) care se diferentiaza de oferirea de sfaturi sau pareri deoarece consista intr-o intalnire, un proces relational.

Counsellor-ul ajuta clientul in recunoasterea emotiilor care il influenteaza, mai ales in alegerile de viata (privata si profesionala) si se pune la acelasi nivel cu clientul, fara a il judeca, nu ii sugereaza solutii, ci il ajuta sa le gaseasca singur prin intermediul unor tehnici specifice de interviu.

Majoritatea proceselor de counselling se focalizeaza pe probleme de relatie, conflicte, stres situational, decizii complexe si dificultati legate de infruntarea evenimentelor critice.

Relatia de counselling este o relatie de egalitate care vizeaza consolidarea autostimei persoanelor si constientizarea capacitatii acestora de a gasi o solutie la probleme.

COUNSELLOR-ul este un specialist al relatiei care acorda suport in depasirea momentelor critice.

Este o persoana care a urmat un parcurs de specializare in Counselling. Profesia sa se incadreaza in cadrul rapoartelor de ajutor.

OBIECTIVE SI CONTINUT

Activitatea de Counselling are obiectivul de a oferi asistenta in clarificarea si identificarea noilor optiuni sau posibilitati disponibile pentru a infrunta situatii complexe de crestere si/sau schimbare, ajutand persoanele sa elaboreze emotivitatea legata de o anumita situatie critica.

INSTRUMENTE

Instrumentele de abordare utilizate de Counsellor se bazeaza in mod deosebit pe primirea persoanei, accepand-o pentru ceea ce este, pe ascultarea receptiva si activa abtinandu-se momentan de la formularea de pareri, pe empatia care permite o conciliere nu doar psihologica, ci si cognitiva si spirituala.

CONTEXT

Counselling-ul poate fi aplicat in diferite contexte:

– counselling individual

– counselling scolar

– counselling in cadrul intreprinderilor

– counselling in sexologie

– counselling pentru persoanele aflate in situatii dificile

ROLURI SI RESPONSABILITATI

Rolul counsellor-ului este de a favoriza dezvoltarea si utilizarea potentialitatilor interioare ale clientului si de a il ajuta sa depaseasca obstacolele care il impiedica sa se exprime in mod deplin si liber, datorita ascultarii active si a feedback-ului.

Clientul este cel care, din cauza unor probleme personale sau deoarece se afla intr-o perioada dificila, are nevoie de un suport concret. Clientul trebuie sa fie dispus si motivat sa analizeze propria situatie din noi puncte de vedere.

DURATA

Obiectivul final al intalnirilor este rezolvarea problemelor clientului, asadar durata interventiei depinde foarte mult de necesitatile clientului (poate dura cateva zile, dar si cateva luni). Intalnirile sunt individuale, “vis a vis”, de durata de 45/60 minute si sunt de obicei saptamanale.